Balkán - 8. deň

Kissos - Kavala - Alistratis - Aggitis - GR/BG - Dabnica


Kavala

Ráno sme sa zobudili na to, že nám do stanu pečie slnko a je tam neznesiteľne teplo. Rýchlo sme vyliezli, niečo pojedli a keď o chvíľu už bolo neznesiteľne aj vonku, tak sme sa rýchlo pobalili. Hrozný tento hic, kto to kedy videl aby o 8:00 ráno bolo na uvarenie?! 


Umyvárka...

Vyrazili sme smerom na východ, kde sme mali vyhliadnuté miesto na kúpanie. Najprv sme sa vrátili na hlavnú a cez sedlo prešli do kotliny. Tam sme medzi poľami našli zavlažovač, čo striekal na cestu, tak sme si pekne umyli auto. Odbočku na kúpanie sme akosi minuli, nuž sme šli až do Kavaly. Tu sme si našli miesto na parking a išli na pláž.


V Kavale

Toto socialistické Grécko má okrem svojej absurdity aj isté pozitíva, napríklad pekná pláž so sprchou zadarmo. Nejaké 2-3 hoďky sme pochillovali na pláži a v mori, potom nás to omrzelo. V aute sme začali robiť poriadky, no hlavne sme zistili, čo smrdí v chladničke. Nebol to pomaly sa kaziaci syr, ale totálne pokazená klobása z Magyarországu. Tak sme ju komplet vyhádzali a vyumývali. Trocha to pomohlo, už nesmrdela ako zdochnutý pes, ale už iba ako zdochnutý potkan. 


Mešitokostol

S čerstvo uprataným autom sme sa posunuli pár km do centra, zaparkovali sme v prístave. V neskutočnom horku, sme sa vybrali do kopca na pevnosť. Kukli sme pekné výhľady na more a obzreli centrum mesta. Schádzali sme strmou uličkou, na ktorú odbočilo akési SUV a v kopci spálil asi tak 3/4 spojky. Smrdelo to tam ozaj kvalitne. To sme už boli pod akvaduktom, asi najväčšou miestnou pamiatkou. Ďalej sme už nič-moc neobzerali a šli sme späť k autu.


Akvadukt a Kavala

Z Kavaly sme zamierili do vnútrozemia a nakoľko sme mali dobrý čas, tak sme sa rozhodli navštíviť namiesto jednej jaskyne hneď dve. Cestou k prvej, Alistratis (pôvodne neplánovanej) sme uzákonili teóriu o kritickej teplote vzduchu, kedy už prúd vzduchu ovievajúci cez otvorené okno nemá ani priamo chladiaci efekt a je to už iba ako fén. Jaskyňa mala pekné zázemie, baráky a parčík. Kúpili sme si lístky a čakanie sme si krátili loganím litrov vody z bandasky.



Do jaskyne sme išli spolu so skupinkou Grékov a do ruky sme dostali papier s anglickým prekladom. Nakoniec ho nebolo až tak treba, lebo chalan nám to vždy odvykladal aj po anglicky, čo bolo super. Jaskyňa bola nádherná, vytvorená vo vápencoch a mramoroch. V tomto teplom podnebí sa vytvorila úžasná a mohutná výzdoba, až sme nestíhali kukať dokola. Ešteže sme sem zašli... Akurát škoda, že bolo zakázané, takže nemám fotky.


Aggitis

Druhá jaskyňa, Aggitis, bola kúsok vedľa, do pol hodinky autom od Alistratis. Za rovnaký poplatok (4€) nás poslali do jaskyne (kde bol tiež zákaz fotenia) so slovami: "Go there and make photo, or two."
Závierka cvakala naplno... Táto jaskyňa bola trochu iná, bola totiž v podzemnom riečisku potoka. Nad potokom bol spravený prehliadkový chodník a pohľad hore odhalil aj desiatky cm hrubé, odflexkované kvaple. Moc sa s tým nesrali...


Aggitis

Zašli sme až dozadu, cestou späť sme si spravili zachádzku k podzemnému mlyskému kolesu a to veru stálo zato. Po vyjdení z jaskyne som ešte odlovil kešku a vytiahli sme pifká, aby sme ich vychladili v potoku.


Mlynské kolo v jaskyni Aggitis

Čakala nás už iba chvíľa jazdy do Bulharska, hranice boli rýchle, Gréci opäť nič a Bulhari iba kukli doklady. Pri Dabnici sme začali stúpať do kopcov a v jednej zo zákrut sa nám zapáčila odbočka do lesa. Okukli sme to, bolo to fajn, tak sme zatiahli. Na hrebienku bol pekný borovicový les, betónové posedenie a zatopený lom. Vyhliadli sme si fajn miesto na stan a na posedení sme si varili večeru. Bola to trochu zrada, naše jedlo bolo zrazu atakované záplavou mravcov. Tých sme sa zbavili, najedli sa a šli spať.

Výhľad zo spania

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko