Balkán - 6. deň

Rilski manastir - Melnik - BG/GR - Thessaloniki - Litochoro

Rilski manastir

Ak bola včera decentná zima, tak dnes bola vy***aná zima. Vyklepaní sme nabalili veci do auta, kukli na teplomer a vybrali sme sa kúsok hore dolinou k Rilskému manastiru. Teplomer ukazoval 12°C, ale to musela byť nejaká chyba... Zaparkovali sme zozadu, takto po ránu tu ešte nikto nebol. Keďže celty a stan boli komplet mokré od rosy, tak sme ich hodili na auto, nech sa sušia na slnku.

Kostolík

Vybrali sme sa do manastiru, ktorý je jednou z top pamiatok Bulharska. Je ozaj pekný a hlavne je stále živý. V strede nádvoria je kostol a hneď vedľa kamenná veža. Pozreli sme si stáročia staré komiksy na stenách s náboženskou tématikou a potom sme nakukli dovnútra. Zaujímavé boli aj záchody, keďže boli zadarmo ;). Po okuknutí manastiru sme zjedli raňajky, umyli sa v prameni a zbalili sme plachty z auta.

Komiks

Vyrazili sme smerom na juh a po nejakom čase sme dorazili do Melniku. Najprv sme trocha upratovali v aute a jedli, no hneď na nás vybehla nejaká tetka, že tu nie je kemping a nemôžeme tu spať. To sme nejak nepochopili, veď ešte nebol ani obed. Vybrali sme sa teda obzerať Melnik. Melnik je malinké vinárske mestečko s typickou architektúrou postavené v hlboko zarezanom údolí. Nad domami sa vypínajú mohutné, takmer kolmé, pieskovcovo-zlepencové "pyramídy". Vyhrabali sme sa na akúsi vyhliadku, pokukali výhľady, našiel som kešku a šli sme pomaly k autu. Cestou sme ešte kúpili vínko, no malá degustácia odhalila životnú chybu. Pri aute sme sa najedli, tuším sme tam čosi umývali a potom sme sa pohli smer Grécko.

Melnické "pyramídy"

Gréci mali v péčku a vôbec nič nekontrolovali, iba Bulhari z nejakého auta vybrali pixlu Metaxy. Týpek mal asi smutný deň... Bolo pekelne horúco a pri vjazde sme do Solúna nám bolo ešte veselo. Hľadali sme miesto na parking, no nikde nič. Stáli sme na jednom semafore a zrazu začalo čosi pískať a vyvalil sa dym. Ešte bolo veselo, bavili sme sa na tom, že dakomu vydymilo auto. Trvalo to konkrétne presne dovtedy, kým sme si neuvedomili, že to vydymila naša Oktávka. Rýchlo sme brali hasičák a otvárali kapotu. Nič nehorelo, pískanie ustávalo, dym tiež končil. Hasičák sme odložili a stojac v strednom pruhu sme sa škrabali za uchom. Vymysleli sme, že auto odtlačíme na kraj. Nápad za milión, však čo iné by sme tak asi chceli robiť. Nebolo to až tak jednoduché, lebo Gréci v autách naokolo nás nechceli pustiť. Nakoniec nám pomohol nejaký chlapík a auto sme odtlačili na kraj.

Melnické domčeky

Čo teraz? Kým Krumpi volal domov, kukali sme kontrolky, všetko vyzeralo OK. Verdikt z domu bol naštartovať, čo sme hneď vyskúšali. Stále žiadna kontrolka, iba z vetrania ešte zasmradol dym. Chvíľu sme počkali a potom sme sa rozhodli ísť niekam zaparkovať. Cestou žiadny problém, za chvíľu sme aj našli miesto a vybrali sme sa do mesta.

Biela veža

Parkovali sme kúsok od bielej veže, takže sme o chvíľu boli na nábreží. Kúsok po nábreží a boli sme na hlavnom námestí. Tu sme zašli do kníh, kúpil som mapu Olympu. Potom sme sa prechádzali po meste a obzerali miestne pamiatky. Moc tam toho neni, pár vykopávok a niekoľko prastarých kostolov. Zaujímava bola Rotonda, rotundovitý, veľký a hrozne starý kostol. Bola tam kasa, tak sme nechceli ísť dnu, ale teta sa nás hneď opýtala a povedala, že študenti sú zadarmo. Hneď sme šli, bolo to celkom pekné. Od Rotondy sme sa iba presunuli k autu a pohli sme sa ďalej.

Vykopávky

Auto sme šetrili, no po diaľnici to šlo bezproblémovo a do Litochora to nebolo ďaleko. Fascinovali nás mýtne brány, ktoré rástli ako huby po daždi. Pre každý pruh bola mramorom obložená búdka, v ktorej sedel panáčik, čo vyberal éčko a pol mýtneho. Ekonomika a manažment level 10000. Ešte sme pokrútili hlavou nad fízlami, čo kvôli meraniu stáli tak, že si koledovali o škaredú havárku a o pár minút sme už schádzali z diaľnice.

Rotondo

V Litochore sme si našli parkovisko pri štadióne, kde sme očekli auto. Všetko vyzeralo OK, až na klímu, ktorá nešla. Takže sme mali šťastie v nešťastí a odniesla to iba klíma. Pri vychádzaní Broko skoro nabral nejaké vedľajšie auto, ešteže sme sa minuli. Akurát týpek to prežíval nejak ťažšie. Vyšli sme kopu serpentín a v jednej vyhliadnutej sme zaparkovali pri vyhliadke.

Výhľad večer

Mali sme to tu vyhliadnuté na spanie, krásna vyhliadka s altánkom. Ešte sa tu zastavovali autá zhora a jeden párik si užíval večer. My sme si ho užívali tiež a postupne sme sa pustili do prípravy večere. Prešlo tu aj pár turistov smerujúcich na Olymp, s jednými sme aj hodili reč. Po večeri sme si dali pivko a keď chalan s babou pochopili, že si tu dnes nezatrtkajú, tak sadli na motorku a odfičali aj oni. My sme si už len nachystali spanie a šli spať pred zajtrajším výstupom na Olymp.

Večerné pobrežie

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko