Taliansko - 8. deň

Potenza - Castelmezzano - Matera - Laterza

Matera

V horách bolo relatívne svieže ránko, konečne príjemné počasie. Dokonca tu boli aj rovnaké rastliny ako u nás, ale všetko akési väčšie. Úplne ma dostala černica, čo mala pri koreni tri centimetre hrubý šľahúň. Z kopcov sme zišli a zastavili sme sa pri dedinke Scorzo, pri ceste sme uvideli prameň vody. Zrovna išli okolo 2 tety, tak sme sa troma talianskymi opýtali, či je pitná. Zastávku sme využili aj na spravenie poriadku v aute. Všetko sme vyhádzali, naplnili bandasky a zahrali si tetris s batožinou.


Po prázdnej a bezplatnej diaľnici v krásnej krajine to Broko fikal celkom rýchlo, až sme došli do Potenzy, kde sme sa zastavili na nákup. Okrem štandardného nákupu sme skúsili challenge Aké najlacnejšie víno je ešte dobré? Prihodili sme teda krabičáka asi za euro...

Castelmezzano

Okolo obeda sme sa odbočili do kopcov a zastavili sme v dedine Castelmezzano. Je postavená v strmom svahu pod pieskovcovými skalnými ostrohmi. Na obed tu nikoho nebolo, tak sme si užili pohodovú prechádzku. Z dedinky je to pár schodov k skalám, odkiaľ sú nádherné výhľady do okolia. Okrem ticha a výhľadov sa mi ušli aj dve STF-ká na miestnych kešiach. Po návrate k autu sme vybalili tuniačiky a natlačili sme sa pred cestou ďalej.

Matera

Hlavým cieľom dňa bola Matera, kam sme došli až v pokročilom popoludní. Je to mesto s malými domčekmi z bieleho vápenca naskladanými vedľa seba úplne random. Vládne tu úžasná atmosféra. Matera stojí na kopci nad veľkým kaňonom s riečkou, ktorý sme samozrejme museli preskúmať. Na svahoch rástli už suché, vysoké mrkvovité buriny totálne oblezené malinkými slimákmi. Prešli sme sa kus popri potoku a rozdelili sme sa. Krumpi šiel hore na druhú stranu a ja s Brokom sme šli po auto a za ním.

Gravina di Matera

Ferula communis so slimákmi

Na druhú stranu kaňonu sa dá prísť autom, čo sme aj využili. Krumpi tu už čakal, tak sme hneď šli pozrieť výhľady na mesto a jaskyne vo svahu. V pláne sme mali ešte druhú roklinu v Laterze, no po príchode nás čakal uzavretý most a nemali sme už čas ísť tam pešo. Keďže sa pomaly zvečerievalo, šli sme si hľadať spanie. Vyhliadnuté miesto bolo nevhodné, tak sme skúšali ďalej. Nikde nič, všade kamenné múriky a olivové sady. Nakoniec sme našli krytý vjazd na pole po žatve, kde sme sa nakoniec rozložili. Vyskúšali sme vínko a zhodnotili sme, že to za 0,89€ je fakt hnusné. Ale od 1€ už je dobré...

Gravina di Matera

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko