Taliansko - 3. deň

Firenze - San Gimignano - Siena - Perugia - Assisi - Todi

Ránko nad Florenciou

Ráno sme si spakovali svojich päť slivák, prešli lano a vyrazili na cestu. Dnes som šoféroval zase ja, takže som si vychutnal rannú Florenciu. V centre sme boli už minulý rok, takže sme sa zastavili iba na vyhliadke na mesto, kde sme si dali raňajky a pokukali sme panorámu renesančného mesta.

San Gimignano

Po jazde úzkou takmer-diaľnicou sme odbočili a prvú poriadnu zastávku sme mali v typickom toskánskom San Gimignane. Malé stredoveké mestečko láka hlavne svojou malebnosťou a peknou panorámou zasadenou v olivových sadoch. V strede centra sa nachádza nebývalo vysoký počet hodne vysokých kamenných veží. Oplatí sa vyjsť za hradby a zájsť aj ku Fonti Medievali, historickému zdroju vody pre mesto. Po návšteve mesta sme cestou ďalej ešte odbočili na fotenie panorámy. Pobavilo nás parkujúce auto so značkou TT...

Duomo di Siena

Nasledovala Siena, rozsiahle historické mesto s nádhernou gotickou katedrálou. Zaparkovali sme v parkovacom dome a na kopeček s kostolom sme sa vybrali ako praví buržuji eskalátorom! Duomo di Siena je skutočne dychberúci, aj sme chceli ísť dnu, avšak nekonečná rada nás dokonale odradila. Tým sa však Siena nekončí, práve začína. Je to pár sto metrov úzkymi uličkami a vyjdete na obrovskom renesančnom námestí, zľahka pripomínajúcom amfiteáter. Námestiu dominuje mohutný Palazzo Publico. Pokračovali sme ulicami ďalej, až sme dorazili k bazilike Cateriniana San Domenico. Konečne niečo, kde nie sú hordy ľudí ani astronomické vstupné. Pokochali sme sa, no a potom sme sa pobrali k autu, deň bol ešte dlhý.

Siena

Po obzretí Sieny sme zamierili do Perugie, hlavného mesta regiónu Umbria. Keďže sme šli lowcostovo, tak Krumpi našiel „perfektné“ miesto v strmej uličke pod mestom. Takej strmej, že pri spiatočke a plyne na podlahe som najprv zbehol dole a potom sa Oktávka zľahka pobrala smerom hore. Spojku sa opálila kvalitne, ešte po návrate z mesta vyvoniavala. Dali sme si tradične tuniakový obed a mohlo sa ísť spoznávať. Do centra sme sa opäť vyviezli eskalátorom. Prvý sme pozreli starý akvadukt, potom sme zamierili na námestie a "hlavnú" ulicu. Mestečko je to fajn, ale Siena je rozhodne krajšia. Ale, okrem tradičných pamiatok nás najviac zaujala Porta Marzia, brána v svahu mesta, ukrývajúca rozsiahle stredoveké podzemné priestory. Takú v Siene nemajú. A ešte sem aj ide eskalátor!

Výhľad v Perugii

Porta Marzia

Z hradieb Perugie je vidno na Assisi, kde sme mali ďalšiu zastávku. Assisi, rodisko Františka, zakladateľa rádu františkánov, je malé mestečko s úžasnou atmosférou. Takto podvečer tam už bolo prázdno, čo sme rozhodne ocenili. Vychutnali sme si atmosféru v dvojpodlažnej bazilike a kláštore a potom sme sa vydali do mesta. Najprv sme sa cez záhrady vyhrabali na hrad nad mestom a potom sme zišli do centra. Pri kostole bol koncert, na chvíľku sme sa pristavili.

Basilica di San Francesco d'Assisi

Assisi

Večer sa pomaly blížil a nám ostávalo ešte pár desiatok kilákov. Cestou sme mali ešte mestečko Todi, kde sme však už nezastavili, pozreli sme si ho iba z okna. Pomaly nám dochádzala aj voda, tak sme kúsok za mestom zastavili v dedinke Pontecuti dočapovať bandasky. Pýtali sme sa miestnych v obchodíku. Chvíľu to trvalo, no po uistení sa, že naozaj nechceme 0,5l minerálku nám nejak lámane vysvetlili, že tam kúsok je studňa. Tá tam ozaj bola, takže sme natočili doplna. Cesta ďalej pokračovala lesmi popri rieke Tevere až k nádrži Lago di Corbara. Tam sme odbočili do kopcov, kde sme mali vyhliadnuté spanie. To bolo ozaj luxusné, s parkingom, grilom aj dobrým výhľadom.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko