Taliansko - 5. deň

Tuscolo - Roma - Sperlonga

Forum Romanum

Zistil som, že v aute sa vôbec nespí dobre, ale stále lepšie ako vonku medzi mačkami. Navyše, keď tu občas zašlo nejaké auto. Ranný plán bol jasný, nahádzať sa do káry a na voľnobeh zbehnúť do Ríma. Zaparkovali sme na konečnej metra, kúpili sme si lístky po 1,50€ a vyrazili do centra. Z liney A sme na stanici Termini prestúpili na B-čko a po jednej zastávke sme vystúpili pri Koloseu. Vonku bolo neuveriteľné peklo, 40° o 9-tej ráno je FAKT nepríjemných. Okamžite sme odmietli úžasnú ponuku na prehliadku Kolosea za výhodných 50€ a radšej sme si ho okukali zvonka. 

Hadriánov oblúk

Po Via dei Fori Imperiali sme prešli okolo rúin Fora Romana. Zatiahli sme k pitne fontánke v tieni, hneď vedľa Campidoglia. Dole schodmi sme zbehli do barokovej zástavby mesta a pozreli sme kostol del Gesú. Neďaleko je Piazza Venezia, tiež známe miesto. Rôznymi uličkami sme prešli k preľudnenej fontáne di Trevi. Potom sme prešli k pre mňa najzaujímavejšej stavbe Ríma, antickému Pantheonu. Vstup je voľný, rada žiadna, tak to má vyzerať!

Pantheon

K Piazza Navona je to pár metrov, no my sme sa zastavili ešte asi v dvoch kostoloch, schladiť sa z toho tepla vonku. Námestie je fajn, stojí za to vidieť. Potom sme sa motkali po barokových uličkách, až kým sme nedošli k Tiberu. Tam sme zašli do pekárne na kúsok pizze. Vyzerá to ako taká pizza zo školskej jedálne. Ale zlé to nebolo...

Vatikán

Za mostom to už je hneď vidno Vatikán, aj keď to nie je úplne blízko. Pochopiť systém, ako sa dá dostať dnu bolo pre nás ťažké. Hlavne, keď sme zistili, že tu majú bezpečnostné prehliadky a Broko zas 2 nožíky v ruksaku. Rozdelili sme sa teda, ja som strážil nožíky a šiel na okolité kešky, kým oni šli dnu. Keď sa po storočiach vrátili, tak sme sa vystriedali. Pri bráne som mal štastie na autobusový zájazd, čakal som tam trištvrte hodinu, než som sa dostal dnu. Vnútri je to ozaj nádherné...

Castel Sant Angelo

Po Vatikáne sme sa vybrali smerom na východ ku Castel Sant Angelo. Prešli sme cez Tiber a po príjemnom nábreží so stromami sme došli ku odbočke k Španielskym schodom. Tie boli akurát v rekonštrukcii, tak sme si neposedeli. Namiesto toho sme zaliezli do metra a odviezli sme sa na Anagninu, kde sme mali auto. Zašli sme do obchoďáku, jedlo sa míňalo. Nakúpili sme miestne šmaky a zašli ešte na dízel.

Via Appia Antica

Vybrali sme sa smerom na juh s malou zastávkou na Via Appia Antica, ceste z čias Rímskej ríše dodnes vydláždenej pôvodnými kameňmi. Rimania asi stavali ozaj kvalitne, nie ako keď sa u nás asfaltuje. Ku moru sme sa vliekli približne štyridsaťkilometrovým úplne rovným úsekom v kolóne, no aj to malo svoje výhody, keďže som išiel s priemernou spotrebou asi 3,5 litra na sto kilometrov. Ku moru sme však dorazili neskoro a tak sme si len odfotili nádherné výhľady a išli sme na naše miestečko. To bolo perfektné, čakala nás pekná lúčka a dokonca aj jedno plastové kreslo. 

Večerný výhľad

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko