Taliansko - 11. deň

Giulianova - Ancona - Gola di Frassasi - Gola del Furlo - Monte delle Cesane

Corno Grande

Nádherné ráno v 1600-metrovej výške bolo poriadne studené, ale pri tých výhľadoch si to človek ani poriadne nevšimol. Totálne nás prekvapil Duster, čo si to šinul rovno do kopca cez lúku až k nám hore a zastavil asi dvadsať metrov od nás. Mysleli sme, že máme uno problemo, ale chlapík zrazu vytiahol telefón, a volal zo pätnásť minút. Potom sadol do auta a odfrčal späť. Proste tam bol signál... Zbalili sme sa a vyrazili sme dole.




Pri klesaní z planiny sa nám po ceste promenádovali kravičky, takže sme si ešte vychutnali trochu horskej atmosféry. Cestou dole sa zrazu oproti začalo valiť jedno auto za druhým, vychytali sme teda najlepší čas, cez deň tu musí byť plnka. Zišli sme pod kopec a k moru sme šli tunelom rovno popod Gran Sasso.

Gran Sasso

Zastavili sme sa v Giulianove, aby sme sa okúpali v mori. Bola to rozhodne  najcivilizovanejšia pláž v celom Taliansku, sprcha bola totiž zadarmo. Ako noví ľudia sme nasadli do auta a pri Ancone sme sa zastavili doplniť zásoby.

Gola di Frassasi

Od Ancony sme sa opäť vybrali do hôr, tentokrát o niečo severnejšie ku rokline La Gola di Frassassi. Vo vápencovom masíve sa vytvorila hlboká strmá roklina a v nej aj nejaká tá jaskyňa. Najväčšia je sprístupnená verejnosti, stihli sme to pred záverečnou. Ale po pohľade na cenník nás odradilo astronomické vstupné a radšej sme si išli pozrieť inú, netradičnejšiu dieru. Veď v ktorej jaskyni majú klasicistickú kaplnku? 

Tempio del Valadier

Potiahli sme teda autom hore roklinou a zastavili sme na mini-parkovisku. Pár sto metrov do kopca a zrazu sa odhalí neuveriteľny pohľad na Tempio del Valadier. V jaskyni som  mal kešku „Frasassi Gorge and its wonders“ (GC14KBT), ale signále tu neboli, tak som ju odlovil popamäti. Z diaľky bolo počuť búrku, tak sme si trocha švihli. 

Azúrový Fiume Bosso

Vyrazili sme a hneď aj začalo liať, tak silno, že som to musel na 10 minút zatiahnuť na parkovisko. Po nejakej hodinke jazdy cez hornatú krajinu sme došli ku krásnej riečke Bosso, kde sme mali plánavané kúpanie. Ale kúpali sme sa už doobeda a navyše bola po búrke docela kosa, tak sme to zabalili. Odtiaľ sme navečer dorazili k La Gola di Furlo, ďalšej, ale už menej zaujímavej rokline. Prešli sme ju skoro celú, Broko väčšinu naboso, keďže sa mu rozpadla šľapka. 

Gola di Furlo

Slnko zapadlo a my sme stále nemali miesto na spanie. Neďaleké Monte delle Cesane vyzerali sľubne, s (ne)pískaním pneumatík sme tam boli zanedlho. To už bola v zásade tma, tak sa nám hľadalo horšie. Nakoniec sme zvolili lúku vedľa zrúcaniny nejakého domu. Cesta čo tam viedla mala také koľaje, že sme ledva prešli krok po kroku. Rozložili sme spanie a začali sme variť. Všade okolo nás sa točili búrky, ozaj fascinujúce javy na pozorovanie a fotenie. Potom prišla nejaká prehánka, tak sme sadli do auta a vytiahli sme rôzne druhy kúpeného piva Birra Moretti, do ktorých sme sa s chuťou pustili. Keď dážď prešiel, tak sme jedlo dokončili, zjedli a šli spať.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko