Taliansko - 4. deň

Orvieto - Civita di Bagnoregio - Viterbo - Bracciano - Villa Adriana - Tivoli - Tuscolo

Orvieto

"Ráno" sme z kopcov zišli do neďalekého mestečka Orvieto. Je postavené na rovnej plošine so strmými zrázmi. V meste sa nachádza krásna gotická katedrála, trochu podobná tej v Siene. Ráno nebolo ešte nikde nikoho, tak sme sa po mestečku poprechádzali v úplnom kľude.

Ránko

Duomo di Orvieto

Cestou k ďalšej zastávke sme sa na chvíľočku zastavili na vyhliadke oproti mestu, cvaknúť pár fotiek. Neskôr sme dorazili do dedinky Civita di Bagnoregio. Jej historická časť ležiaca na izolovanom kopčeku zo sopečných tufov je mestom duchov. Z parkoviska vedie do oddelenej časti nový most, kde sa platí vstupné. To sme zhodnotili, že investícia sa neoplatí a vyrazili sme ďalej.

Civita do Bagnoregio

Zastavili sme sa pri Viterbe, na povrch tam vyrážajú horúce minerálne pramene a dá sa tu okúpať. Voda však nebola moc čistá a horúca voda v horúcom dni by tiež nebola úplne ono. Potiahli sme teda ešte kus, do mesta Bracciano. Najprv sme kukli na hrad v meste, potom sme privítali možnosť okúpať sa v sopečnom Lago di Bracciano. Parkovanie sme našli na suchej lúke, hodili sme to teda tam. Bola úplne prázdna, okrem nás tam stálo ešte zopár aút. Jeden hodne šetril miestom na parkovanie a úplne nevydalo...
 
Šikovnej řidič


Nemohli sme sa dlho zdržiavať, ešte nás čakala cesta okolo Ríma do Tivoli. Najprv sme sa rozhodli zájsť k Ville Adriana, sídlu cisára Hadriána. Človek si predstaví ruiny peknej vilky v olivovom sade s parčíkom, no Hadrián bol zrejme trošku rozhadzovačnejší a postavil si rovno celé mesto s kúpeľmi, parkami, promenádami, divadlami a množstvom ďalších objetov. Pripekalo kvalitne, Brokovi a Krumpimu trošku pripieklo aj mozgy /okrem krkov/, ujo locale ich musel umravniť... V hice sme prešli veľkú časť obrovského areálu, pozreli čo sa dalo a zamierili sme k autu, aby sme sa posunuli do Tivoli.

Popis hádam netreba...

Villa Adriana

V centre Tivoli sme navštívili záhrady Villy dEste, je to vskutku nádherný príklad záhradnej architektúry. Majitelia asi boli zaťažení na vodu, keďže v strmej a relatívne malej (oproti Ville Adriana) záhrade nechali postaviť 51 fontán, 398 chrličov, 64 vodopádov a 220 bazénikov napájaných 875 metrov dlhými kanálmi iba za pomoci gravitácie. V 40° horúčavách bolo v záhrade veľmi príjemne, tak sme si tu posedeli. Obzreli sme aj fontánku s mincami, analýza nepreukázala dostatočný zisk pri vysokom riziku.

Záhrady Villy d'Este

Tivoli

Už sa pomaly zvečerievalo a tak sme sa pobrali okolo aglomerácie na vŕšok Tuscolo južne od Ríma, kde sme mali vyhliadnuté miesto na spanie. Na vrchu sa nachádzajú rímske vykopávky a v piatok podvečer tu bolo celkom rušno. Plán bol ísť autom hore a tam sa rozložiť. No značka a ľudia tomu zabránili, tak sme zmenili plány a zostali pred rampou. Navarili sme večeru a vychutnali sme si večer nad mestom. Prespali sme na parkovisku v aute, Krumpi sa však do auta nezmestil, tak spal vonku v spoločnosti túlavých mačičiek...

Večera

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko