Odesa trip - Iași, Cluj, Pešť


Iași - Cluj - Budapest - Bratislava

Niežeby východné Rumunsko bolo nejaké extra rozvinuté, ale po skoro dvoch týždňoch strávených na Ukrajine, v Podnestersku a Moldavsku sa človek oprávnene cíti ako v kolíske civilizácie. Našli sme si pekný apartmánik, tetka na nás spustila rumunsky, že to máme do dvanástej. Niežeby sme jej rozumeli, ale pochytili sme slovo dvanásť a postupne sme pochopili, že vtedy asi máme vypadnúť. Večer sme si prešli cesntrum aj s miestnym párty-panelákom.

Brutalistické Iași

Ráno, než sa klasicky Krumpi s Tomášom vyhrabali, tak som vybehol do Copou na kešky. Potom sme odovzdali ubytko a na Gare kúpili lístky. Najprv na nás nahučala po rumunsky bába na kase, tak sme sa nasrdili a lístky kúpili v automate. Nočák už mal európsku cenu, takže stál asi 25 €. Pomotali sme sa centrom, obzreli obrovské množstvo biseríc /kostolov/ a zastavili sme sa na jedlo, kde všetko tradične trvalo 2 dni. 


Historické Iași

Hlavnou pamiatkou Jasov je Palatul Culturii, dalšia megalomanská stavba, avšak z obdobia Rumunského kráľovstva. Inak je tu veľké množstvo všemožných kostolov, kostolíkov, kláštoríkov a bohvie čoho. Bohužial historický ráz mesta kompletne padol po vojne, muselo to byť veľmi príjemné mesto. Takto vznikla nesúrodá masa historikývh stavieb, panelákov a kdečoho iného.

Rumunský nočák

Vlak do Cluje nám šiel cca o šiestej, mestenky sme mali všelijaké. Krumpi však vyšmelil miestečko s nejakou tetkou a tak sme skončili v jednom kupé. Vlak už vyzeral celkom európsky, rýchlosť jazdy už tiež pripomínala EÚ. Vlak prišiel do Kluže síce s polhodinovou sekerou, no aj tak sme sa nevyspali, keďže bolo asi 3:30 v noci. Zevlili sme na gare, kým sa neotvorila kasa. Chceli sme si kúpiť lístok do Pešti, čo samozrejme nešlo úplne hladko.
"Hello, can we buy tickets to Budapest?"
"Eehm... No."
"And when can we buy them?"
"Come at five, System will start."

Ranný Cluj

Tak sme museli počkať do piatej, než sa spustil Systém. S lístkami sme sa potom vybrali na krátky okruh mestom. Všade bolo nejak moc živo, dokonca sme videli rumunských policajtov buzerovať, čo je nevídané. Ich bežná aktivita je spanie v Logane vedľa cesty. V centre sa ozýval hluk vzdialenej hudby, čo sa vysvetlilo na kopčeku Cetățuia nad mestom. Na štadióne prebiehal festival Untold, s účasťou cca 350 000 ľudí. 

Vlak do Pešti

Vlak do Pešti bol poloprázdny, no viac-menej všetci vo vlaku boli úplné mŕtvoly vrátane nás po nevyspanej noci. Vlak sa hrozne vliekol cez kopce, no ani na maďarskej rovine sa to nezlepšilo. Pospávali sme až do Pešti, kde sme hneď z Keleti zamierili na craft-beer, trocha sa osviežiť. Potom sme sa ešte pár hodín pomotali po meste a zamierili na Nyugati. Ale ani tu sme si nemohli kúpiť lístok, lebo na kasách natáčali. Super, 10 minút pred odjazdom vlaku sa kasy otvorili a šlo sa podľa poradových lístkov. Tie sme odignorovali, nacpali sa k okienku a vybavili lístky. A za dve hoďky normálnou rýchlosťou sme boli v Bratislave...

Inak, výletík by vyšiel aj celkom lacno /veľmi lacno/, ale krumpiho zúbky ho trošky predražili z asi 150-200 € na nejakú tú tisícku-dve...




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko