Ukrajina - 4. deň - Kyjev


Na druhý deň v Kyjeve sme sa vybrali na celodennú exkurziu po hlavných zaujímavostiach mesta. Po kvalitných raňajkách sme začali v parčíku, ktorým sme prechádzali už večer deň dozadu. Nachádzajú sa tu rôzne umelecké diela obložené mozaikovými obkladačkami, niektoré boli vskutku výborné. Hlavne by ma zaujímalo, odkiaľ a za koľko berú autori rôzne látky...


Opäť sme prišli ku kostolu sv. Andreja, odkiaľ sme Andrijivskym uzvizom klesali smerom k Dnepru. Je to krásna ulička plná stánkov s kadejakými zbytočnosťami. Zišli sme na Kontraktovu plošču, kde sme si dali obed v overenej Puzatej chate. Po obede nás vcuclo na jedno do pivnice po ceste. Odtiaľ sme došli až ku Funikuleru, ktorým sme sa vyviezli naspať na kopec za 4 UAH.

Funikuler

Tu sme navštívili večer zavretý Michajlivskyj Zolotoverchyj monastyr a od neho zamierili k Soboru sv. Sofie. Na námestí bolo akési zhromaždenie, no bol tam celkom pokoj. Obzreli sme si areál a potom sme šli po známej ceste smer Majdan. Na Majdane Nezaležnosti sme sa pomotali, komplet si ho pozreli a neodfotili sa s mimoňom ani medveďom. Zaujímavý pocit predstaviť si, čo sa tu dialo začiatkom roku 2014. Námestie pulzuje životom, no fotky obetí a plachtou zakrytá vyhorená budova sú stále pamiatkou na relatívne nedávne udalosti.

Mychajlivskyj Zolotoverchyj sobor

Nie, že by bolo dovtedy pekne, no zrazu sa opäť zhnusilo a začalo popŕchať. To sme už šli ku Archu družby narodiv, veľkému oblúku, ktorý býva večer farebne nasvietený. Cez park sme prešli poza štadión Dynama Kyjev k Maryjinskému palácu, oficiálnemu sídlu ukrajinského prezidenta. Už od štadióna parkovali za sebou rôzne policajné a vojenské vozidlá, pri paláci sme pochopili prečo. Pred vedľajšou budovou Verchovnej rady Ukrajiny sa totiž chystal asi celkom veľký protest Pozreli sme si transparenty a takticky sa pratali dopreč.

Majdan Nezaležnosti

Na rohu sme doplnili zásoby tekutín a cez Arsenaľnu sme došli do Parku večnoj slavy, kde v pamätníku horí večný oheň. V parku je aj druhý pomník a to obetiam Holodomoru, je zahĺbený do zeme a vyhotovený z nádherného golovinského labradoritu. Nad zem trčí iba obrovská sviečka. Zrazu sa z ničoho nič z hnusného počasia začalo vyjasňovať a ukázala sa aj modrá obloha a slnko.

Pamätník Holodomoru a Lavra v pozadí

Nasledovala asi najzaujímavejšia kyjevská pamiatka a to Kyjevo-pečerska Lavra, kláštorný súbor množstva kostolíkov, pridružených budov a dokonca jaskýň je centrom pravoslávia na Ukrajine a je aj v zozname UNESCO. Pomotali sme sa v krásnom areáli a zamierili ďalej.

Kyjevo-pečerska Lavra

Hneď vedľa je park venovaný pamiatke na 2. svetovú vojnu. Hlavným objektom je obrovská socha Baťkivščina Mati (Matka vlasť), ktorá meria až 102 m aj s podstavcom. Okrem nej je tu aj množstvo iných plastík, výstava vojenskej techniky a v socialistickom duchu aj plno kdejakých betónových čúd. Za jedno sme si sadli, cucli si trochu z vodky a "pokochali" sme sa výhľadmi na sídliská za Dneprom. Petržalka je malé sídlisko. Mohlo by ich tam byť tak desať.

Berezniaky za Dneprom

Vrátili sme sa pred Lavru, odkiaľ sme sa trolejbusom zviezli na Arsenaľnu, kde sme prestupovali na metro. Je to najhlbšia stanica metra na svete, nástupištia sú až 105,5 m pod povrchom. Dole sa ide dlho, ale dojem z hĺbky trochu rozbije trojitý eskalátor, takže človek nevidí jednu dlhú, hlbokú šachtu. Odviezli sme sa na Univesytet, kde sme sa chceli niekde naokolo najesť. Nenašli sme nič, až sme došli až na naše ubytko, bola už aj tma.


Dali sme chvíľu pauzu, než sme sa vybrali opäť von. Kúsok od nás sme objavili bar Cypa s dobrým pivom, tak sme chvíľu posedeli. Potom sme šli na Majdan, kde sme chceli nájsť nejaké jedlo. Bolo už neskoro, všetko okrem fast-foodov zavreté, tak sme skúsili miestnych. Dali sme sa do reči s nejkými chalanmi, ktorí nám odporučili nejaký zázrak 2 km ďaleko. Okrem toho sme sa pýtali aj na udalosti z 2014-teho, bolo to celkom zaujímavé. Nakoniec sme asi o jednej v noci skončili v odporučenej lahôdkárni, kde sme si asi za 200 UAH dali nejaké fašírky, rezne a šalát...


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Kaukaz - 5 dní po Gruzínsku autom

Kaukaz - Svaneti

Kaukaz - Arménsko